Nordisk samling på Färöarna den 7-13 juni 2004

I somras samlades medlemmar från de olika brukarorganisationerna i de nordiska länderna till en sommarsamling på Färöarna med 119 deltagare från Sverige, Finland, Åland, Danmark, Norge och Island.

Sommarsamlingen anordnas av NFSMH "Nordisk organisation för Social och Mental Hälsa". I år var det Sinnisbatis tur för lägret.
Temat för i år var "Giv ditt sinne uppmärksamhet".

Med anslutningsflyg och tåg sammanstrålade den svenska gruppen, 13 deltagare på Kastrups flygplats för att sedan flyga till Färöarna, en tur över nordatlanten på 2 timmar och 20 minuter. Genast vid inflygningen såg vi den mäktiga natur med de grönklädda fjällen som vid havet ofta stupar lodrätt ner till vattnet.

Vulkanisk natur vid en fiskeby

Vid ankomsten blev vi välkomnade av lägerledningen och blev transporterade till Hotel Vágar alldeles intill flygplatsen där vi blev inbokade på respektive rum.

På kvällen hölls en invigningsceremoni under temat "Giv ditt sinne uppmärksamhet".
Invigningstalare var Färöarnas sundhetsminister som hälsade deltagarna välkomna till Färöarna och han hoppades att vi skulle få en fin vecka på öarna i en ren natur som är upplyftande för själen.
Efter talet företogs den sedvanliga flaggceremonin där respektive deltagarländer hissade sin fana under nationalsångerna med ledning av en blåsorkester från Torshavn.

Flaggborgen med flygplatsen i bakgrunden

Den andra dagen gjorde vi en dagstur till en känd ö som heter Mykines. Vi åkte båt från fiskeläget Sörv´ågar, en 2 timmars tur med en fiskebåt till Mykines förbi otroliga bergformationer som stiger ur havet. (se bilder nedan)

Vid framkomsten till Mykines möttes vi av en guide som skulle visa oss bebyggelsen samt ta oss med på en fjälltur vilket uppskattades. De som orkade skulle få gå en längre tur till ett känt fyrtorn och en väderleksstation som förr var bemannad.

På toppen av fjället. Rast, vila

Fågellivet på Mykines är rikligt, bl a den mest dominerande är Lunnefågeln som ofta poserar med den gulröda näbben full av fisk.
Efter fjällturen var det skönt att komma ner till bebyggelsen och kaféet för en god kopp kaffe, som för övrigt serverades av en flicka från Kalmar och som jobbade för Föreningen Norden.
Hemfärden gick genom grov sjö så dom flesta blev blöta. Men vad gjorde det efter en trevlig och minnesrik dag på ön Mykines.

På eftermiddagen företogs en Wolleyboll-turnering mellan de olika länderna. Vinnande laget var Färöarna som fick det eftertraktade vandringspriset. Sverige blev bronsmedaljörer denna gången.
På kvällen hölls föredrag med prästen Jógvan Fridriksson om återhämtning från psykisk sjukdom.

På fjärde dagen gjorde vi en dagstur till huvudstaden Torshavn. I Torshavns kommun bor ca 18.000 personer av en befolkning om 48.000 i hela landet.
Förbindelsen mellan Vágar där vi bor och Streymoyön där Torshavn ligger åker man genom en tunnel 50 m under fjorden som är 40 m djup. Tunneln är 8 km lång. 
Torshavn påminner ganska mycket om en medelstor hamnstad i Sverige med dess affärsgator, banker mm.
Under vistelsen i Torshavn besökte vi det gamla pittoreska kvarteret nere vid hamnen med den mycket gamla bebyggelsen där många av husen hade gräsbevuxet torvtak.

Vy från det gamla kvarteret i Torshavn

Vi besökte också Nordens hus en mycket vacker byggnad utanför Torshavn som ägs av de nordiska länderna gemensamt. När man byggde det enades man om att allt trä i byggnaden skulle komma från Sverige, möbler och inventarier kommer från Finland, glas, fönster från Danmark, golven från Norge, utsmyckningen från Island. 
Resten av dagen gick åt till besök i olika affärer och varuhus mm.

På den femte dagen gjordes en fotvandring till Fjallavatn, där man fick njuta av den vackra naturen i omgivningen och med dess höga vattenfall som stupar rakt ner i havet. På kvällen bjöds det på galamiddag i matsalen med god mat och dryck under en fin kamratlig stämning.
Efter maten hölls tacktal av representanterna från de gästande länderna, som samtidigt överlämnade presenter till Sinnisbati och dess ledare som ansvarat för 2004 års läger.
En folkdansgrupp från orten dansade Färöiska folkdanser och där även deltagarna från lägret fick vara med.
Efteråt var det dans till levande musik från ett dansband från orten som uppskattades mycket av deltagarna.

Folkdanslaget i de vackra folkdräkterna.

Den näst sista dagen gjorde vi en tur till Midvágur och museet Kálvalid, en av Färöarnas äldsta bevarade byggnader. Här bodde en gång Bente Christine Broberg som var gift med prästen i Vágar. Hon var inspiration till Jörgen-Franz Jakobsens roman "Barbara" som för nyligen blivit filmatiserat. Barbara skulle för övrigt vara en mycket vacker dam-

Barbarahus. Från vänster Cecilia, Stefan och Jens.

På söndag morgon efter frukost var det dags att samla ihop tillhörigheterna och packa väskan för hemfärden och säga adjö till värdfolket och kamraterna från de andra länderna som åkte med annat flyg.

En oförglömlig resa med många positiva synintryck och härliga lägerkamrater.
Nästa år är den Nordiska samlingen i Norge och där träffar vi säkert många av deltagarna igen.
Esko Alt, lägerledare.