Rapporter från konferenser, kurser mm!

Rapport från konferens "Från handling till verklighet" 21-22 mars 2006 i Stockholm

Konferensen inleddes av Urban Markström och Ami Rohnitz, där det påpekades att med samverkan blir genomslaget större. Viktigt är också att man har hållbara riktlinjer. Brukarinflytandet höjer också kvalitén.

Hans Andersson (Cesam) talade om att "Brukarnas" möjlighet att påverka verksamheten är viktigt för demokratin, och att det är viktigt att just på hemmaplan arbeta för demokrati och brukarinflytande.

Därefter berättade Dr Jan Wallcrafst (expert by experiance på Nationel Institue of Mental Health, England) om erfarneheter i England, se http://www.scmh.org.uk

Efter lunch delade vi upp oss i grupper, varav en handlade om Brukarrevision. Skellefteå beskrev hur de arbetat med den där.
Brukarorganisationerna fick vara med och utforma frågorna. De frågor som togs upp var inflytande/delaktighet/bemötande. Reaktioner från de intervjuade var oftast "Varför har ingen frågat mig förut?"
I Revisionen hade både brukare och anhöriga ingått. Se också http://wlcome.to/isps I Skellefteå hade man också upptäckt att det var viktigt att gå ut med informationen om resultatet till de intervjuade först, innan personalen fick informationen.
Viktigt var också att man gjorde en kvalitetssäkring av verksamheterna samt återkommande revisioner.

Senare fick vi information om vad inflytandeprojektet ville satsa på.

Anders Milton (regeringens psykiatrisamordnare) som talade om att "Brukarinflytande" ger större egenvärde. Han ansåg även att Stat/Kommuner måste lova ekonomiskt stöd till organisationerna mer långsiktigt än vad som gör i dag. Att dom måste ta med brukarorganisationerna i planeringen mer centralt och inte som en sista punkt, som slopas om det dyker upp andra satsningar.

Därefter fick vi samlas till fyra olika seminarier. På seminariet Brukarrevision, berättades om hur Stockholm arbetat, samt hur de arbetat i Jönköping.

Solveig Westling

Rapport från temadagen om psykiatrin i Ramsele 2 mars

Deltagare från RSMH Ådalen, Esko, Bo och Birger.
Träffen arrangerades av Röda Korset Ramsele.
Talare: Anders Milton, Socialdepartementet. Ämne: Synpunkter på Psykiatrisamordning.
Från RSMH Riks, medverkade Jonas Dahl, som talade bl a om Personliga ombud.
David Rosenberg och Rolf Dahlin, forskare, talade om inventeringsprojektet i Västernorrlands kommuner.
Märit Färnlund RK Ramsele berättade om Allaktivitetshuset som kommer att startas i Ramsele.

Anders Milton, talade om det dåliga samarbetet mellan kommuner och landsting, där dom röstsvaga grupperna med svåra psykiska störningar blir åsidosatta och ofta hamnar mellan stolarna. Anders var kritisk mot behandlingen av patienterna som ofta var slentrianmässig jämfört med patienter med somatiska sjukdomar.

Jonas Dahl sade i sitt framförande att det är viktigt med samarbete inom psykiatrin och att brukarorganisationerna är en stor resurs i samarbetet. Han talade även om Personliga Ombud som en stor resurs i sparande av kapital i deras arbete och beklagade att inte alla kommuner anammat erbjudandet från socialstyrelsen för att anställa Personliga Ombud.

David Rosenberg och Rolf Dahlin presenterade kommunernas inventering och forskningsresultat via overhead.

Sammanfattning: Den röda tråden i temat är kunskap, attityder, samverkan, delaktighet, dialog mellan kommuner och landsting. Påverka, lära av varandra, anställa mer personal, samverka genom att använda gemensamma resurser, nätverksarbeta mm.

Lära av Södertälje där landsting och kommunen samarbetar med gemensamma resurser och där respektive myndighet arbetar från samma arbetsplats.

Esko Alt
RSMH Distriktet Västernorrland

Sommarsamling Knotgården 2009


Deltagarna på lägret samlade till en gruppbild. Foto: Jan Gustavsson

Citat ur revansch nr 4-5/2009
Mitt emellan Leksand och Rättvik i det natursköna Dalarna ligger Knotgården. Anläggningen ägs av DHR. Denna plats hittade vi när vi var ute och letade efter ett lämpligt ställe att lägga RSMH:s sommarläger 2009 på. Och det blev också platsen för lägret som pågick mellan den 16 och 22 augusti.
Lägret 2009 var helsvenskt. I inbjudan informerade vi om att alla på lägret skulle hjälpa till med matlagningen, vilket vi inte lyckades med till hundra procent. Till lägret anlände 18 personer från hela landet. Boendet bestod av små fina stugor, med utsikt över sjön Opplimmen där det fanns möjligheter till bad och goda förutsättningar för fiske.
Aktiviteter under veckan var femkamp och utflykter till olika sevärdheter. Jan Gustavsson från RSMH Dalarna var vår guide och intressant informatör. Han lärde oss en hel del om dalbygdens historia. Vi fick se gamla fina sjöbodar och uppleva en fantastisk natur. Bilden av sjön Siljan är oförglömlig.
Sedan var det dags för Cupolen, som är ett köpcentra i Borlänge. I Borlänge åt vi lunch på en thailändsk restaurang. Därefter åkte vi till Falun och där fick vi se Lugnets skidstadion och en del tog sig upp i det 52 meter höga hopptornet. Efter det fortsatt vi till Falu koppargruva.
Vi hade en trevlig dag med gäster från RSMH-föreningarna i Falun, Mora, Borlänge, Rättvik och Leksand. Den dagen grillade vi hos oss på Knotgården. Det blev en härlig stämning och alla såg ut att trivas. Roger Zackrisson sjöng och spelade och hade en musiktävling med oss. Vinnarna fick ta emot fina priser.
Så var vi framme vid vår sista kväll tillsammans. Vi åt en god middag med lax på grovsaltbädd, röd romsås och potatis. Till efterrätt blev det en frukttallrik med grädde. Kvällen avslutades med prisutdelning för deltagarna i femkampen. Vinnare blev Roger Johansson från RSMH Timrå. Vi ledare uppvaktades med en fin present som vi tackar våra vänner för.
Vi sänder ett tack och säger på återseende till alla deltagare på sommarlägret.
Eva och Kenneth Norberg.

 

 

Nordisk sommarsamling Danmark 2002

Nordisk sommarsamling Finland 2003

Nordisk sommarsamling Färöarna 2004

Nordisk sommarsamling Norge 2005